Економіка замкненого циклу та стратегії управління відходами - Корнелюк, Ольга Антонівна; Левицький, Святослав Олегович (Наукові інновації та передові технології, 2023)
Економіка замкненого циклу є підходом до господарювання, що спрямований на максимальне використання ресурсів та мінімізацію утворення відходів. У такій економіці виробничі процеси організовані таким чином, щоб відходи ставали частиною нового циклу виробництва, замість того, щоб викидатися. Метою статті є аналіз можливостей використання потенціалу економіки замкненого циклу в глобалізованому управлінні відходами в контексті забезпечення сталого розвитку. Основою для розробки ефективніших стратегій імплементації економіки замкненого циклу є теоретичні концепції Value chain theory, Regenerative Design, Cradle to Cradle, Performance Economy, The donut economy, Industrial Ecology, Biobased Economy. Результатом виробничих процесів та людської життєдіяльності є накопичення органічних, неорханічних, будівельних, медичних, побутових відходів. Для вирішення глобальних проблем, пов’язані зі зростанням кількості відходів та їхнім впливом на оточуюче середовище, необхідна розробка та впровадження ефективних стратегій зменшення відходів на основі використання потенціалу економіки замкненого циклу. Для розробки таких стратегій використовують наступні підходи: підходи «з кореня» (Source Reduction), вторинне використання та переробка, впровадження принципів циркулярної економіки, ефективне управління небезпечними відходами, інноваційні технології управління відходами, глобальні та місцеві ініціативи, соціальна відповідальність. Міжнародні стандарти сприяють уніфікації підходів до управління відходами та впровадженню циркулярних практик на рівнях країн та корпорацій. Вони допомагають стандартизувати процеси переробки, вторинного використання та усунення відходів, що підвищує ефективність та співпрацю на міжнародному рівні. Такий підхід сприяє створенню єдиної глобальної системи, спрямованої на стале використання ресурсів та зменшення відходів. Використання підходів економіки замкненого циклу в управлінні відходами сприяє економічному зростанню при одночасному збереженні природних ресурсів і зменшує негативний вплив на навколишнє середовище.
Keywords: економіка замкненого циклу; циркулярна економіка; управління відходами; циркулярна бізнес-модель; глобальна стратегія управління відходами; сталий розвиток; 504:338.24