Російська революція єврейських анархістів - Безаров, Олександр (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Досліджено процеси розвитку єврейського анархістського руху в Російській імперії в роки Першої російської революції. Установлено, що єврейські анархісти відігравали помітну роль у революційних процесах 1905–1907 рр., зосереджували свою діяльність у містах і містечках «смуги постійної осілості євреїв», були активними учасниками єврейської самооборони впродовж «революційних» погромів. Лідери єврейського анархістського руху сподівалися на соціалістичний характер революційних змін у країні, але водночас виступали з ліворадикальних позицій, практикували тероризм та експропріації.
Keywords: євреї; анархізм; Перша російська революція; тероризм; погроми