Етнокультура – сила, що єднає - Коменда, Ольга Іванівна; Чуріна, Ольга Григорівна (Тенета, 2023)
До альбому увійшли пісні, ігри та їхні описи, зібрані, транскрибовані та прокоментовані в межах реалізації проєкту «Спільна культурна спадщина: відродження фольклору на українсько-польському прикордонні», що фінансувався Європейським Союзом в межах Програми транскордонного співробітництва ЄІС Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Альбом включає нотні і текстові матеріали, які є результатом роботи польських та українських етнографів, та короткі відомості про носіїв фольклору та етнографів проєкту. Мета проєкту – збільшення привабливості культурної спадщини українськопольського прикордоння шляхом активізації досліджень та промоції фольклорних традицій в обох регіонах, їх відтворення та передачі наступним поколінням, демонстрації позитивного впливу фольклору на емоційний стан людини. Записи велися на окремих вибраних локаціях Волинської області (Україна) та Люблінського воєводства (Польща). Вони використовувалися в процесі діяльності Літньої мистецької етношколи (11-18.06.2023, Воля-Угруська, Польща) та в програмі транскордонного фестивалю «Етнокультура – сила, що єднає» (17,25.06.2023, Луцьк, Україна). Дослідження наспівів, зафіксованих у результаті виконання завдань проєкту «Спільна культурна спадщина: відродження фольклору на українсько-польському прикордонні», підтвердило спільність цілого ряду ритмоструктурних типів, спостережених на території великого мелодіалектного ареалу, що простягається масивом Західного Полісся та Західної Волині, включно з землями українсько-польського прикордоння. З метою збереження автентичності, зібрані пісні та ігри викладені мовою оригіналу. Альбом призначений для широкого кола читачів – виконавців етнічної музики, викладачів, студентів мистецьких закладів освіти, усіх поціновувачів фольклорної мистецької спадщини.
Kultura etnichna – siła jednocząca
Keywords: етнокультура; культурна спадщина; фольклор; українсько-польське прикордоння; 398.81:784](477.82)(075.8)