Українські прізвища торчинських ромів. - Нестерчук, Оксана Григорівна (Łódzkie Towarzystwo Naukowe, 2021)
У статті проаналізовано антропоніми ромів, які проживають у населеному пункті Торчин Луцького району Волинської області. Мовний матеріал зібрано автором особисто та систематизовано. Виявлено всі прізвища ромів, що мешкають у селищі; встановлено продуктивність груп антропонімів і прізвищевих формантів; проаналізовано лексико-семантичну базу прізвищ; схарактеризовано морфологічне творення офіційних найменувань. Установлено, що антропонімія ромської меншини с. Торчин майже нічим не відрізняється від таких самих українських онімів. Зафіксовано 6 прізвищ відіменного творення: Гученко, Марценюк, Ковальчук, Стоянович та ін. Проаналіозовано деривати від інших антропонімів (здебільшого від прізвиськ): Бобенко, Покальчук. За морфологією серед прізвищ ромів домінують конструкції з патронімними формантами -енк-о, -ович (-евич): Берлевич, Коржевич, а також поліфункційним формантом -ук: Чужук. Таких прізвищ у торчинських ромів 4 із 18 зафіксованих
Keywords: антропонім; апелятив; прізвище; лексико-семантична група; морфологічне творення