Творчість Лесі Українки як факт біографії - Онуфрієнко, Олена; Onufriіenko, Olena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті розглянуто проблеми дослідження і формування наукової біогра- фії митця в ситуації fin de scecle в культуротворчому контексті, коли творчість модерного автора стає життєтворчістю, фактом біографії, коли власне життя стає духовним пошуком способів впливу мистецтва на реалії національного життя, коли існує взаємопов’язаність особистого життя і творчості з епохою, коли важко визначити, що є первинним у двоєдиному зв’язку: митець, який формується історико-культурним контекстом, епохою, чи епоха, яка формуєть- ся митцем, що своєю творчістю стверджує нове світовідчуття, інше буття і нові світоглядні засади. This article is devoted to the formation of the scientific biography of the artist, in a situation of fin de siиcle in the culture and creation aspects, when personal life becomes a spiritual search for ways to influence of art on the realities of national life, when the relationship of one’s life and work, with epoch exists, when it is difficult to determine what is primary in dual connection: artist, which was formed by the historical and cultural context, by the epoch, or the epoch which was formed by the artist, who asserts a new attitude, other beingness and new worldviews through his creativity.
Lesia Ukrainka Creative Work as a Fact of Biography
Keywords: наукова біографія; біографічний метод; біографіка; модернізм; національна ідентичність; концепти творчості; герменевтика; філософська антропологія; екзистенціалізм; біографічна свідомість епохи; curriculum vitae; biographical method; biography; modernism; neoromanticism; national identity; concepts of creativity; hermeneutics; philosophical anthropology; existentialism; biographical consciousness of era