Спеціальна фізична підготовка військовослужбовців-розвідників - Ролюк, Олександр; Rоlyuk, Olexander (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Удосконалення професійної підготовленості військовослужбовців завжди було і є головною метою підготовки військових спеціалістів. Посилена увага до проблем покращення професійної й фізичної підготовки військовослужбовців для виконання бойових завдань по в’язано з потребою розв’язання суперечностей між потребами бойової практики в добре підготовлених військовослужбовцях, спроможних виконувати бойові завдання, і недостатньою розробленістю технологій, які формують такий рівень підготовленості. Мета цього дослідження – пошук способів удосконалення спеціальної фізичної підготовки військовослужбовців-розвідників із використанням нетрадиційних засобів тренування. Результати наукових досліджень і досвід бойової підготовки свідчать, що важливий і найбільш ефективний засіб виконання завдань спеціальної фізичної підготовки вій- ськовослужбовців – це застосування фізичних вправ та видів спорту, найбільш наближених за структурою рухів і характером фізичних навантажень до військово-професійної діяльності військовослужбовців. Військове п’ятиборство відрізняється не лише змістом вправ, що входять до нього, але й організацією та забезпеченістю навчально-тренувального й змагального процесу. Аналіз літературних джерел визначив певні недоліки в організації фізичної підготовки військовослужбовців-розвідників, серед яких – недостатнє використання потенціалу засобів і методів військового п’ятиборства для підвищення фізичної підготовленості військовослужбовців. У дослідженні застосовано авторську програму вдосконалення спеціальної фізичної підготовки військовослужбовців-розвідників із застосуванням вправ військового багатоборства. Проведене експериментальне дослідження підтвердило перевагу включення в зміст навчально-тренувальної роботи вправ з військового п’ятиборства. Результати педагогічного експерименту свідчать про високу ефективність розробленої техноло- гії професійної й фізичної підготовки військовослужбовців до ефективних дій в умовах локальних озброєних конфліктів. Об’єктивним показником високої ефективності розробленої технології професійної та фізичної підготовки слугували результати виконання комплексних професійних завдань, що моделюють діяльність у різних умовах бойової обстановки під час проведення спеціальних операцій. Enhancement of the professional training of military personnel has always been a a primary goal of military specialists training. The increased attention to the problems of the professional and physical training of the military personnel for combat missions is considered due to the need to practice combat actions of the welltrained soldiers, capable of solving military tasks, as well as insufficient developed technology, which are forming a certain level of readyness. The objective of the factual research is to find ways of increasing the special physical preparation of military intelligence using unconventional means of training. The results of scientific researches as well as the military training experience indicate the most important and effective means of solving problems of special physical training of the military personnel, is the application of exercise and sports, the closest in structure and motions to professional activities of the servicemen. Military Pentathlon differs not only in the content of the exercises, but the organization and the conducting of the training and competitive process. Analysis of the literature resources has identified some shortcomings in the physical preparation of military intelligence, such as insufficient use of the potential tools and techniques to enhance military pentathlon for physical fitness of the soldiers. Author program of special physical training improvement of military intelligence using military pentathlon exercises was applied in the research.The experimental research has shown the benefits of including the military pentathlon exercises in the training programs. The achievements of the pedagogical experiment demonstrate the high efficiency of the developed technology of professional and physical training of the military personnel for effective actions in terms of local armed conflicts. Objective indicators of high efficiency of the developed technology of professional and physical training is proved by an accomplishment of the comprehensive professional simulation tasks in a variety of combat situations during special operations.
Special Military Training of Reconnaissance Officers
Keywords: військовослужбовці-розвідники; фізична підготовка; багатоборства; military intelligence; physical training; military pentathlon