Мотиваційні поля в лексичній підсистемі мови - Жуйкова, Маргарита Василівна; Євпак, Анатолій Васильович; Zhuykova, Marharyta V.; Yevpack, A. V. (Київський національний університет ім. Т. Шевченка, 2012)
У статті розглядається поняття мотиваційного поля як компонента полевої організації лексикона; показано відмінність мотиваційного поля від словотвірного та етимологічного гнізда. Запропоновано поняття комплексного мотиваційного поля (КМП), яке являє собою сукупність мотиваційних полів окремих слів-центрів, що входять до складу базового семантичного поля. Сформульовано критерії виділення ядра та периферії КМП. The article examines the notion of the motivational field as a part of the field organization of the lexicon, shows the difference between motivational field, word-formative and etymological nests. There is suggested a term — complex motivational field, meaning a collection of motivational fields of separate nuclei-words, which are members of the basic semantic field. There are defined the criteria, according to which the nucleus and periphery of the motivational fields are singled out.
Motivаtional fields in the lexical subsystem of the lаnguage
Keywords: теорія поля; field theory; мотиваційне поле; motivational field; семантична деривація; semantic derivation