Правові норми профілактики злочинності неповнолітніх правопорушників - Гусак, Андрій Петрович (Видавничий дім «Гельветика», 2023)
Метою даної статті є привернути увагу науковців і практиків до проблеми право- вих норм профілактики злочинності неповнолітніх правопорушників у сучасних умовах, оскільки ця проблема є надзвичайно актуальною. Проблему злочинності неповнолітніх в Україні слід розглядати як складову загальної злочинності в державі, оскільки вона розвивається під впливом тих самих факторів, що й злочинність загалом. Крім того, зло- чинність неповнолітніх є масштабним соціальним явищем, яке можна вважати показни- ком сталого розвитку перехідного суспільства. Крадіжки, бійки, викрадення автомобілів, зловживання алкоголем і наркотиками, жорстокість, насильство і навіть зґвалтування та вбивства стали нормою для багатьох підлітків. Запобіжні заходи є найсуворішими заходами процесуального примусу, які обмежують конституційні права громадян, не порушуючи принципу презумпції невинуватості. Вони вживаються щодо підозрюваних і обвинувачених слідчими суддями та судами за клопотанням слідчих. Успішне здійс- нення досудового та кримінального провадження, виконання підозрюваними та обви- нуваченими процесуальних обов’язків, а також захисту від замаху, здійснюється на підставі статті 177 Кримінального процесуального кодексу України. Крім того, систему профілактики злочинності неповнолітніх слід розглядати не тільки як діяльність суб’єкта профілактики, а й охоплювати рівень і форму профілактики, профілактичні заходи та об’єкти профілактики. Профілактика злочинності неповнолітніх залежить не тільки від правових засобів, а й від соціальних, психологічних, економічних, культурно-виховних і медичних заходів. Важливою частиною комплексної роботи по боротьбі зі злочинністю є профілактика кримінальних правопорушень.
Keywords: злочинність неповнолітніх; злочинність неповнолітніх; заходи процесуального впливу; кримінальне провадження; об’єкт профілактики; концепція профілактики; 343.8