Динаміка спеціальної фізичної підготовленості легкоатлеток-паралімпійців із порушеними функціями опорно-рухового апарату протягом передзмагального етапу - Деркач, Віктор Миколайович; Derkach, Viktor (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Мета статті – установити особливості вияву та зміни показників спеціальної фізичної підготовленості легкоатлеток-паралімпійців із порушеними функціями опорно-рухового апарату протягом передзмагального етапу підготовки до чемпіонату Європи. Основне завдання дослідження полягало у визначенні величини приросту показників спеціальної фізичної підготовленості таких дівчат при використанні обраного тренером змісту тренувальних занять. У дослідженні взяли участь 10 дівчат, членів паралімпійської збірної України з легкої атлетики, порушені функції яких зумовлювалися церебральним паралічем (дев’ять осіб), вадами кінцівки (одна); спортивною спеціалізацією – спринт і стрибки (п’ять осіб), метання (п’ять). Отже, використання протягом передзмагального етапу традиційних параметрів тренувальних навантажень за визначеними напрямами підготовки сприяє суттєвому зростанню в метальниць швидкісної сили в бігу на 30 м та підтриманню на досягнутому рівні розвитку інших досліджуваних якостей. Останнім відзначається динаміка всіх показників дівчат-спринтерів. Зміна показників спеціальної фізичної підготовленості легкоатлеток-паралімпійців досліджуваних спеціалізацій є недостовірною, але відзначається позитивною тенденцією, що є свідченням резервів для покращення такої підготовленості. Target: to establish distinctive features of demonstration and variation of special physical fitness by female track-and-field Paralympic athletes with musculoskeletal system disorders during the European Championship preparation period. The research aimed at determination of improvement of parameters of special physical fitness of such female athletes in case of certain training methods applied by coach. Material: in the research participated ten female track-and-field athlete members of the Ukrainian Paralympic National team with the following dysfunctions: cerebral palsy (9 persons), limb dysfunctions (1); their dedications – sprint and jumping (5 persons), throwing (5). Results: application of the traditional training loads with the throwers during competition preparation stage in the established training directions facilitates a significant growth of velocity in 30 m sprint and upkeeping other researched qualities at a reached level. Growth of all parameters of the female sprinters is also noted. Conclusions: variation of parameters of special physical fitness of female track-and-field Paralympic athletes of the researched specializations is not credible, but it is marked by a positive trend, that indicates provisions for improvement of such fitness.
The Dynamics of Special Physical Fitness of Female Track-and-field Paralympic Athletes with Musculoskeletal System Disorders During a Competition Preparation Period
Keywords: легкоатлетки-паралімпійці; передзмагальний етап; спеціальна фізична підготовленість; особливості динаміки; female track-and-field Paralympic athletes; competition preparation period; special physical fitness; features of dynamics