Волинський Статут 1566 року: погляд істориків права - Яцишин, Михайло Михайлович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
В процесі вивчення правової бази українського законодавства, особливої уваги потребує дослідження джерел права на всіх етапах державотворення та подальшої правотворчої діяльності, яка відбувалася на теренах України. Історичним зразком поєднання європейської та давньоруської систем права був Литовський Статут, який відомий в трьох редакціях, усі три Статути знаходились у безпосередньому зв’язку один з одним. Статути Великого князівства Литовського 1529, 1566, 1588 – зводи законів Великого князівства Литовського, створені на основі місцевого литовського, білоруського, українського (руського) права та відповідної останньому судової практики. Джерелами Статутів також були положення «Руської Правди», німецьких і польських судебників та певні норми римського права.
Keywords: Волинський статут; статут 1566 року; литовські статути; 34(082)( 477)