Кримінальна відповідальність неповнолітніх за законодавством зарубіжних краї - Андрусяк, Ганна Миколаївна (Університет митної справи та фінансів, 2020)
Проблема злочинності неповнолітніх залишається актуальною для всього світового співтовариства, стурбованого пошуком одночасно гуманних та дієвих заходів профілактичного впливу та протидії цьому небезпечному явищу. Інтеграція України в міжнародну спільноту неможлива без повного приведення національного законодавства у відповідність до загальновизнаних міжнародних стандартів у сфері правосуддя для неповнолітніх, а також запозичення найбільш ефективних форм, методів, заходів і засобів, які апробовані світовою практикою у сфері попередження та протидії деліквентній поведінці неповнолітніх. Кожна держава, піклуючись про своїх неповнолітніх громадян, зокрема тих, що вчинили кримінальне правопорушення, має на меті реалізацію положень міжнародно-правових актів у сфері відправлення правосуддя та запобігання злочинності неповнолітніх. Зокрема, в країнах Європи та Америки створені спеціальні закони, процедури, органи й установи, які мають безпосереднє відношення до неповнолітніх, що вчинили кримінальне правопорушення. У положеннях кримінального законодавства цілої низки країн світу встановлений мінімальний вік, нижче якого діти вважаються нездатними порушити кримінальне законодавство, передбачена диференціація й індивідуалізація кримінальної відповідальності залежно від віку, ступеня тяжкості суспільно-небезпечного діяння та особливостей особистості неповнолітніх. Під час призначення покарання повною мірою забезпечується піклування про захист неповнолітнього від кримінального впливу і кримінального зараження, для чого максимально скорочується обсяг застосування до таких осіб позбавлення волі та застосовуються альтернатива такому виду покарання у вигляді кримінально-правових заходів
Keywords: вікова межа; деліквентна поведінка неповнолітніх; кримінальна відповідальність неповнолітніх; законодавство зарубіжних країн; захист прав і свобод неповнолітніх; позбавлення волі неповнолітніх; 343.22