Гідроекологічний стан Хрінницького водосховища та шляхи його поліпшення - Лівик, Соломія Андріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У випусковій кваліфікаційній роботі проаналізовано гідрологічні особливості Хрінницького водосховища досліджено гідроекологічний стан, що дозволилорозробити заходи покращення гідрологічного режиму та гідроекологічного стану Хрінницького водосховища. Актуальність теми полягає в необхідністю покращення гідроекологічного стану, гідрологічного режиму Хрінницького водосховища та його прибережних територій, що використовуються для гідроенергетики, рекреації, рибальтва і перспективні для збільшення обсягів рекреаційного використання, розширення природно-заповідного фонду. Ситуація на водозборах разом зі скидами стічних вод є суттєвим, а подекуди і найважливішим чинником, що обумовлює гідроекологічний стан водних басейнів. За таких обставин проблеми пов'язані з підвищенням ризику можливих техногенних катастроф, необхідністю врахування наслідків реалізації ряду проєктів, здатних ще більше підвищити антропогенний тиск на екосистеми басейнів, потребують комплексної оцінки гідроекологічного стану водосховища, що за останні десятиріччя зазнав змін. У випусковій кваліфікаційній роботі охарактеризовано теоретичні аспекти стану Хрінницького водосховища, проаналізованогідроекологічний стан водосховища, визначено та встановлено основні пропозиції та рекомендації щодо покращення гідроекологічного стану Хрінницького водосховища.
Keywords: басейн Хрінницького водосховища; Хрінницька ГЕС; гідрологічні дослідження; водні ресурси; методи досліджень; ерозійна активність; гідроекологічні ризики; гідрологічний режим; заходи покращення