Формування конкурентоспроможних низових одиниць адміністративно-територіального устрою і зон їх впливу - Заставецька, Леся; Zastavetska, Lesya (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Важливим чинником зміни життєдіяльності населення в регіонах України стане адміністративно-терито- ріальна реформа. Для науково-обгрунтованої делімітації кордонів нових одиниць адміністративно-територіаль- ного устрою потрібне всебічне вивчення сучасної геопросторової організації суспільства, виявлення доріг її оптимізації. Новими низовими одиницями управління будуть територіальні общини, основою яких стануть сільські території, тому виявлення способів подальшого розвитку таких територій є актуальним і своєчасним. Розглянуто і проаналізовано класифікації регіонів України за рівнем їх конкурентоспроможності. Обґрунтовані головні принципи подолання депресивності сільських територій в Україні. Розроблено прогнозування розвитку адміністративних районів Тернопільської області як регіону, який входить до складу найбільш депресивних територій України, вказано на конкурентні переваги і недоліки цього регіону. An important factor in the change of the population in the regions of Ukraine will be the administrative-territorial reform. For evidence-based delimitation of the boundaries of the new units of the administrative-territorial structure required a comprehensive study of contemporary geospatial social organization, identify ways to optimize it. The new grassroots management units are municipalities that have a basis rural areas as identify ways of further development of these areas is relevant and timely. Considered and analyzed the classification of regions of Ukraine in terms of their competitiveness. Analyzed the basic principles of overcoming depression in rural Ukraine. A prediction of the administrative district, Ternopil region as a region, is part of the most depressed areas of Ukraine, stated on the competitive advantages and disadvantages of this region.
Formation of Viable Grass-roots Units of Administrative-Territorial Structure and Zones of Influence
Keywords: адміністративно-територіальний устрій; населений пункт; територія; територіальна громада; administrative division; municipality; territory; local community; population