Анатолій Вахнянин – голова товариства «Просвіта» - Кінд-Войтюк, Наталія; Kind-Voytyuk, Natalija (My University, 2016)
У статті проаналізовано біографію відомого композитора, журналіста, педагога Анатолія Вахнянина (1841–1908). Розкрито громадсько-політичну, культурно-освітню роботу діяча. Висвітлено його участь у створенні товариства «Просвіта», політичної організації «Народна рада», простежено його роботу на посаді директора Вищого музичного інституту ім. М. Лисенка у Львові.The article analyzes the biography of a famous composer, journalist, teacher Anatoly Vahnyanyna (1841-1908). Disclosed socio-political, cultural and educational activities of the worker. Highlights his participation in the creation of the society «Prosvita». Great attention is paid to the analysis of statutory documents of the «Prosvita», his publishing activities, establishment of libraries and reading rooms, the archive and the Museum of the society.
Anatoly Vahnyanyn - the Head of the Society «Prosvita»
Keywords: А. К. Вахнянин; Львівська духовна семінарія; Віденський університет; товариство «Просвіта»; Наукове товариство імені Т. Шевченка; A. K. Vahnyanyn; Lviv theological Seminary; University of Vienna; the Society «Prosvita»; Scientific society of T. Shevchenko; the political activities; Director of the Higher Institute of music N. Lysenko