Концептуальний простір сучасної англомовної жіночої прози - Кот, Анна Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена аналізу концептуального простору англомовної жіночої прози. Метою наукової розвідки є виявлення ключових концептів сучасного художнього дискурсу. Дослідження виконано на матеріалі романів американських письменниць – Елізабет Ґілберт «Суворі чоловіки» (“Stern Men”) та Шеллі Рід «Шлях ріки» (“Go as a River”). Для виконання розвідки використано низку різноманітних методів дослідження, а саме: аналіз словникових дефініцій, контент-аналіз, концептуальний аналіз, контекстно-ситуативний аналіз дискурсу та елементи кількісних підрахунків. У процесі виконання роботи проаналізовано сучасні напрямки дослідження концептів. Визначено основні підходи то тлумачення таких термінів як «концепт», «концептуалізація», «картина світу», «концептуальна картина світу» «мовна картина світу» та ««художній дискурс». Концептуальний аналіз проведений шляхом інтерпретації теорії доменів Р. Ленекера. Профілювання елементів концептуального простору сучасної англомовної жіночої прози відбувається на основі базових та небазових доменів. У результаті виокремлено два основоположні концепти концептуального простору сучасної англомовної прози – СЕРЕДОВИЩЕ / ENVIRONMENT та ЛЮДИ / PEOPLE. Вони апелюють до знання індивідів про засади функціонування навколишнього світу та соціуму як форми людського колективу. Базовим доменом профілювання концепту СЕРЕДОВИЩЕ / ENVIRONMENT є TIME, а небазовими – NORTH AMERICA, LOCATION AND HOUSING, NATURE, TRANSPORT, WORK та FOOD AND BEVERAGE. Небазовоми доменами профілювання концепту ЛЮДИ /PEOPLE є SOCIETY, SOCIAL STATUS, BODY AND APPEARANCE, LIFE AND DEATH, COGNITION, FEELINGS і BEHAVIOR.
Keywords: когнітивна лінгвістика; лінгвокультурологія; гендерна лінгвістика; концептуальний простір; експлікація