Вплив комплексної фізичної реабілітації на психоемоційний стан жінок із ревматоїдним артритом - Тумілович, Ганна; Коваленко, Каріна; Tumilovych, Anna; Kovalenko, Karina (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Завдання роботи – вивчити емоційний і функціональний стан жінок зрiлого вiку при ураженнях верхніх кінцівок із ревматоїдним артритом; удосконалити реабілітаційні заходи із застосуванням лікувальної гімнастики, масажу, ароматерапії й музикотерапії для цього контингенту хворих. У жінок основної групи, порівняно з контрольною, достовірно покращилися показники самооцінки пси-хоемоційного стану, а саме: тривожність, ригідність і фрустрація (р<0,05; 0,01). Також відзначено покра-щення функціонального стану кисті: збiльшився кут згинання у фалангових суглобах (р<0,05). Отримані результати свідчать, що застосування вдосконаленої методики фізичної реабілітації сприяє швидшому відновленню здоров’я та значному покращенню результатів лікування цього контингенту хворих. Task of the work: to study the emotional and functional state of women of matureage with lesions of the upper extremities with rheumatoid arthritis; to improve rehabilitation using massage, aromatherapy and music therapy for this group patients. Women of the basic group in comparison with a control group obtained better indices of the psychic-emotional condition like anxiety, rigidity and frustration (р<0,05; 0,01). The improving of functional condition of the hand is marked – the curve angel at the metacarpophalangeal joints was increased(р<0,05). Received results testify that the use of improved method of physical rehabilitation favors faster recovery of health and significant improvement of treatment results this group of sick patients.
Influence of Complex Physical Rehabilitation on a Psycho-Emotional State of Women with Rheumatoid Arthritis
Keywords: фізична реабілітація; ревматоїдний артрит; жінки; зрілий вік; physical rehabilitation; rheumatoid arthritis; women; mature age