Складові літературознавства у просторі цілісно-системного дослідження - Удалов, Віктор Лазарович; Udalov, Viktor L. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
У статті йдеться про недостатньо вивчену проблему кількості, номінацій, взаємозв’язків основних складових науки “Літературознавство”. Недостатність вивчення пояснюється тим, що попередні дослідження проводились на традиційному, частково-системному науковому рівні, наслідки якого неодмінно вузькі й суперечливі. Пропонується дослідження цієї проблеми на апогейному, цілісно-системному рівні, адекватному самій природі об’єкта пізнання. При цьому розкривається незвичний поки механізм цілісно-системного дослідження об’єкта як цілого. The article deals with the problem of quantity, nominations and interrelations of the basic components making up “the sciense of literature” which is investigated in sufficiently so far. It is explained by the fact that previous investigations were carried out at a partial – system scientific level, the results of which were inconsistent, narrow and superficial. In this paper a new aproach, based on integral-system level, is suggested, which is adequate to the very natyre of the object of the research. The essence of this mechanism is revealed.
The basic parts of the science of literature and integral-sistem level of the research
Keywords: цілісно-системний метод; методологія літературознавства; об’єкт; пізнання; integral-systemic method; methodology of science of literature; object; cignition