Характеристика дистанцій змагань у спортивному туризмі - Дем’янчук, Олена; Альошина, Алла; Demyanchuk, Olena; Aleshina, Alla (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті проаналізовано та застосовано метод узагальнення законодавчих документів, науково-дослідної та науково-методичної літератури, висвітлено погляди фахівців на організацію процесу підготовки й побудову дистанцій змагань зі спортивного туризму. При плануванні дистанцій потрібно враховувати цілі та завдання, які поставлені перед конкрет ними змаганнями. На масовому рівні – це насамперед про- паганда туризму й навчання, обмін досвідом, а на найвищому рівні – перевірка підго- товленості та виявлення найсильніших учасників та ко- манд. У туристських змаганнях, протягом багатьох років склалися традиції, визначені набір етапів і методика їх проходження, причому на перше місце організатори повинні ставити питання безпеки учасників. Плануючи дистанцію, потрібно враховувати її складність і відповідність підготовленості учасників до мети й завдань, які ставлять організатори змагань. Якщо поставлену технічно та тактично складну дистанцію пройдуть менше половини команд, віддача від таких змагань буде незначна. Ось тут дуже важлива роль інспектора змагань, який повинен як експерт оцінити відповідність класу дистанції рівню підготовки учасників і, якщо буде потреба – рекомендувати начальникам дистанції спростити її, понизити клас. Це досягається насамперед не зміною схеми дистанції, її протяжністю, а спрощенням технічно складних етапів. Вимоги до дистанцій і до етапів –динамічність, видовищність. Важливим під час планування дистанцій змагань є пора року, природні особливості регіону, клімат, погодні умови, які потрібно враховувати відповідно до виду туризму. Найважливішим при плануванні дистанцій є збереження життя та здоров’я учасників. Завданням нашого дослідження було проаналізувати особливості дистанцій змагань і технічних етапів у пішохідному туризмі. Накопичені знання, правильно організовані змагання та сплановані дистанції дадуть змогу визначити сильніших учасників, висвітлити ефективність тренувального процесу, покращити результати виступів у змаганнях. In the article it is carried out the analysis and applied the method of generalization of legislative documents, scientific-research and scientific- methodological literature, presented points of view of specialists on organization of the process of preparation and building distances of sports tourism competitions. While planning distances it is necessary to take into account aims and tasks which are set before a specific competition. At the mass level – it is, first of all, propaganda of tourism and education, change of experience, and at the highest level – testing of preparedness and revealing the strongest participants and teams. In tourist competitions, during many years, there were established traditions, defined a set of stages and methodology of their undergoing, moreover, the question of participants’ safety should be put on the first place. While planning a distance it is necessary to take into account its complexity and accordance with readiness of participants to goals and tasks which are set by organizers of competitions. If less than half of the teams pass technically and tactically complicated distance, this means that efficiency of such competitions is insignificant. Here an important role is played by a competition inspector who should estimate accordance of the class of a distance with the level of preparedness of participant, and if necessary, recommend to chiefs of a distance to simplify it and abase its class. This is reached, first of all, not by change of a distance scheme, its length, but simplifying of technically complicated stages. Requirements for distances and stages –dynamism and spectacular component. While planning a distance for competitions it is necessary to take into account such factors as season, natural peculiarities of a region, natural conditions which should be taken into account depending of a kind of tourism. The most important thing while planning a distance is saving of lives and health of participants. The objective of our study is to analyze peculiarities of competition distances and technical stages in hiking. Accumulated knowledge, correctly organized competitions and planned distances would allow to define the strongest competitors, highlight the effectiveness of the training process, improve the results of performances at competitions.
Characteristics of Distances of Competitions in Sports Tourism
Keywords: смуга перешкод; крос-похід; рятувальні роботи; дистанція змагань; технічні етапи; спортивний туризм; obstacle course; cross-hiking; rescue works; competition distance; technical stages; sports tourism