Церква і держава в сучасному суспільстві - Борейко, Юрій Григорович; Boreiko, Yurii H. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Програма навчальної дисципліни «Церква і держава в сучасному суспільстві» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістра спеціальності «Релігієзнавство», за освітньою програмою «Релігієзнавство, міжконфесійні відносини». Програма дисципліни містить два змістових модулі: 1) Становлення державно-церковних відносин; 2) Церква і держава в сучасному світі. Предметом вивчення навчальної дисципліни є взаємодія церкви і державних інституцій в умовах сучасного суспільства. Мета викладання дисципліни – вивчення державно-церковних відносин шляхом компаративного аналізу взаємодії держави і церкви у конкретно-історичних умовах та функціонування моделей державно-церковних відносин у сучасному світі. Завдання курсу полягають у виявленні генези державно-церковних відносин, компаративному аналізі моделей державно-церковних відносин у контексті розвитку сучасного суспільства; вивченні міжнародна нормативно-правова база в забезпеченні державно-церковних відносин; дослідженні специфіки державно-церковні відносини в Україні; порівняння особливостей релігійно-правових систем сучасності. Вивчення курсу грунтується на міжпредметних зв’язках з іншими релігієзнавчими дисциплінами, філософією, політологією, соціологією, історією, правознавством.
Keywords: церква; держава; сучасне суспільство; державно-церковні відносини; церква і держава в Україні; релігійно-правові системи