Bronisław Zaleski i Taras Szewczenko, czyli о zesłańczej przyjaźni polskiego i ukraińskiego artysty - Caban, Wiesław; Цабан, Вєслав; Caban, Veslav (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті висвітлюються факти життєвого шляху Броніслава Залеського, які привели його на заслання в Оренбурзьку губернію, де письменник познайомився із Тарасом Шевченком. Показано спільні зацікавлення обох митців малюванням; відзначено, що Б. Зaлеський, спілкуючись із Т. Шевченком, черпав знання із образотворчого мистецтва, вчився у нього малярству. Проааналізовано листування Б. Залеського і Т. Шевченка, яке тривало після їх зустрічі на засланні. Відтворено історію спроб їх опублікування в Парижі, потім у Кракові ще за життя Б. Залеського, і їх появу російською мовою в часописі «Киевская старина» за кілька років вже після його смерті. Досліджена проблема ставлення Т. Шевченка до поляків і до ідеї польсько-української співпраці. Підкреслено, що однією із тем їхніх бесід і дискусій була тема взаємин поміщиків і селян. Показано, як Б. Залеський після власного звільнення допомагав передати на заслання Т. Шевченку набори для малювання, книги і пресу за посередництвом Ружи Собанської та інших добрих людей. Цитати із листування, наведені у статті, доводять існування тривалих теплих приязних стосунків між Т. Шевченком і Б. Залеським. In the article are highlighted the evidences of Bronisław Zaleski life path that led him into exile in Orenburg province, where the writer met with Taras Shevchenko. It is shown common interest of both artists painting; it is noted that B. Zaleski in the process of communicating with T. Shevchenko derived knowledge of the fine arts, he studied painting. It is analyzed correspondence B. Zaleski and T. Shevchenko, which continued after their meeting in exile. In the paper is reconstructed the history of attempts to publish them in Paris, then in Krakow during the life of B. Zaleski, and their appearance in the Russian magazine «Kievan antiquity» for a few years after his death. Investigated the problem of attitude of T. Shevchenko to Poles and the idea of Polish-Ukrainian cooperation. It is emphasized that one of the topics of their talks and discussions was the theme of the relationship of landlords and peasants. It is shown as B. Zaleski after his own release helped pass to Taras Shevchenko painting kits, books and newspapers through Ruzhy Sobanskoyi and other good people. Quotes of the correspondence cited in the article proves the existence of long warm friendly relations between T. Shevchenko and B. Zaleski.
Броніслав Залеський і Тарас Шевченко, або Про дружбу на засланні польського та українського митців.
Bronislav Zaleskiy and Taras Shevchenko, or About friendship on reference of the Polish and Ukrainian artists
Keywords: Б. Залеський; Т. Шевченко; поляки; українці; приязні взаємини; заслання; листування; малюнки; B. Zaleskiy; T. Shevchenko; Poland; Ukrainians; friendliness mutual relations; Refs.s; correspondences; pictures