Розробка локальної екомережі Луцької міської територіальної громади: особливості та проблеми - Карпюк, Зоя Костянтинівна; Фесюк, Василь Олександрович (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023)
Мета дослідження – з’ясувати умови і специфічні особливості формування локальної екомережі Луцької міської територіальної громади, обґрунтувати виділення її структурно-функціональних елементів, сучасний стан розвитку та рекомендації для забезпечення належного функціонування. Методи дослідження: порівняльно-географічного аналізу, польових досліджень, картографічний, статистичний. Результати дослідження: проаналізовано природні умови території громади, джерела антропогенного впливу, показники розвитку природно-заповідного фонду, рівень природності інших ділянок через очевидну необхідність їх включення у склад локальної екомережі для забезпечення її функціональної цілісності. Виділено 13 природних ядер, сім сполучних елементів, буферні зони, потенційно придатні для збільшення площі природних ядер і екологічних коридорів території відновлення і території природного розвитку. Новизна дослідження полягає у тому, що здійснено обґрунтування структурно-функціональних елементів першої у Волинській області екомережі локального рівня, розроблено картосхему локальної екомережі, визначено проблеми функціонування, проаналізовано перспективи розвитку. Розробка локальної екомережі Луцької міської територіальної громади є пілотним проєктом розробки локальних екомереж територіальних громад Волинської області. Важливо, що пілотний проєкт підготовлений для територіальної громади із найвищим потенціалом антропогенного впливу, яка розміщується навколо обласного центру. Авторами в свій час була розроблена схема регіональної екомережі Волинської області. За умов децентралізації питання проєктуванння екомереж локального рівня набувають надзвичайної актуальності, оскільки територіальні громади не лише стають власниками природн
Keywords: локальна екомережа; природне ядро; сполучний елемент; території відновлення; території природного розвитку; природно-заповідний фонд; територіальна громада; Волинська область; 502.1(477.82-25)