Історія музейної справи в Україні - Дмитренко, Алла Адамівна; Dmytrenko, Alla A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Дисципліна «Історія музейної справи в Україні» належить до переліку вибіркових навчальних дисциплін і спрямована на оволодіння студентами знаннями про особливості виникнення, розвитку і функціонування музеїв України в різні історичні періоди. Мета навчальної дисципліни: формування у студентів знань, умінь і навичок з проблем розвитку українського музейництва. Основними завданнями навчальної дисципліни є: вивчення ролі наукових і культурно-освітніх товариств та комісій, губернських земств та органів міського самоврядування та ін. у виникненні музеїв в різні історичні періоди; особистий внесок О. Поля, Д. Щербаківського, М. Біляшівського та ін. у розвиток українського музейництва; диференціація наукових знань та виникнення спеціалізованих музеїв; особливості кадрової політики музеїв, побудови експозицій та ін. форм роботи у різні періоди; з’ясування основних тенденцій розвитку музеїв на території Волині у ХІХ — початку ХХІ ст.; нормативно-правова база функціонування музеїв; музеї Півдня України та Криму в умовах окупації; впровадження сучасних інформаційних технологій в музейній сфері; визначення місця музеїв у суспільному житті України в різні історичні періоди.
Keywords: українське музейництво; історія музейної справи; протомузейництво; приватне колекціонування; музеєфікація; музейна колекція; музейні скарби; державні історико-культурні заповідники; історико-правовий аспект музейної справи; музейна політика та законодавство України; проблеми історії музеїв України