Сучасний стан та напрямки раціонального використання пірогенно деградованих ґрунтів Волинської області - Полянський, Сергій Володимирович; Чижевська, Лариса Тарасівна; Полянська, Тетяна Олександрівна; Капуза, Вадим Вікторович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
У статті розглянуто та висвітлено причини пірогенної деградації і географію поширення деградованих торфових ґрунтів в межах Волинської області. Наведено результати польових і лабораторних досліджень, морфологічних особливостей пірогенних утворень, їхніх фізичних і фізико-хімічних властивостей. Запропоновано заходи охорони і раціонального використання осушених торфових ґрунтів як особливо цінних.
Keywords: торфові ґрунти; вигорілі торфовища; пірогенні утворення; пірогенна деградація; пожежа; рекультивація вигорілих торфовищ; ренатуралізація; охорона ґрунтів; 632.452:631.42