Арт-терапія як метод духовної підтримки пацієнтів у клінічній практиці - Лазорко, Ольга; Федотова, Тетяна (My University, 2022)
Мета. У статті визначається місце духовної підтримки пацієнтів методами арт-терапії в системі професійної допомоги в клінічних умовах. Важливими завданнями є аналіз останніх досліджень щодо духовної підтримки пацієнтів в клінічній практиці; узагальнення та систематизація основних методологічних підходів та огляд прикладних досліджень із заявленої проблематики; експлікація категоріального апарату; обґрунтування контепоральних моделей духовної підтримки пацієнтів в арт-терапевтичній взаємодії; визначення психотерапевтичних мішеней духовної підтримки пацієнтів в арт-терапевтичному процесі. Методи. Дана стаття має характер теоретико-методологічної розвідки. Основні методи дослідження – аналіз останніх досліджень щодо духовної підтримки пацієнтів в клінічній практиці за допомогою інструментів арт-терапії; синтез, узагальнення та систематизація основних методологічних підходів та прикладних досліджень; експлікація категоріального апарату; теоретико-методологічне моделювання. Результати. Огляд зарубіжних та вітчизняних наукових публікацій дає можливість зробити висновки про те, що духовна підтримка пацієнтів в період одужання в умовах клініки є фундаментальною умовою швидкого одужання пацієнтів незалежно від діагнозу та перебігу захворювань. Арт-терапія як метод духовної підтримки пацієнтів у клінічних умовах має високий потенціал застосування та вимагає подальшого вивчення, апробування та впровадження в умови стаціонару. Висновки. Ми визначили духовну підтримку як терапевтичну допомогу пацієнтам знайти смисли, надію та цілісність у їх житті та стосунках, відчути свій зв’язок з собою, іншими та Всесвітом, а також дати їм відчуття турботи, співчутливої присутності та безумовного прийняття, готовності бути разом у складні часи, вислухати та поважати їх індивідуальні духовні переконання та вірування. Ми виокремили психотерапевтичні мішені, для яких духовно орієнтована арт-терапія є ефективною: самореалізація та саморозвиток, самопізнання, прийняття реальності, пошук сенсу і мети існування та усвідомлення самоцінності. Проведений мета аналіз наукових джерел дозволив визначити основні моделі сучасної арт-терапії заснованої на духовній підтримці: Модель континууму експресивної терапії; Модель відновлення; Модель тіла і розуму в арт-терапії. Важливим завданням сьогодні є віднайдення ефективних інструментів арт-терапевтичної роботи та створення програм духовної підтримки пацієнтів, що, безумовно, є перспективним напрямком подальших досліджень.

Purpose. The article determines the place of spiritual support of patients by art therapy methods in the system of professional care in clinical settings. Important tasks are the analysis of recent research on the spiritual support of patients in clinical practice; generalization and systematization of the main methodological approaches and review of applied research on the stated issues; explication of the categorical apparatus; substantiation of contemporaneous models of spiritual support of patients in art-therapeutic interaction; identification of psychotherapeutic targets of spiritual support of patients in the art-therapeutic process. Methods. This article has the character of theoretical and methodological research. The main research methods are the analysis of the latest research on the spiritual support of patients in clinical practice with the help of art therapy tools; synthesis, generalization and systematization of basic methodological approaches and applied research; explication of the categorical apparatus; theoretical and methodological modeling. Results. A review of foreign and domestic scientific publications allows us to conclude that the spiritual support of patients during recovery in the clinic is a fundamental condition for rapid recovery of patients regardless of diagnosis and course of disease. Art therapy as a method of spiritual support for patients in clinical settings has a high potential for application and requires further study, testing and implementation in the hospital. Conclusions. We have defined spiritual support as the therapeutic help for patients to find meaning, hope and integrity in their lives and relationships, to feel their connection with themselves, others and the universe, and to give them a sense of care, compassion and unconditional acceptance, readiness to be together in difficult times, listen to and respect their individual spiritual beliefs. We have identified psychotherapeutic targets for which spiritually oriented art therapy is effective: self-realization and self-development, self-knowledge, acceptance of reality, search for meaning and purpose of existence and awareness of self-worth. The purpose of the analysis of scientific sources allowed to determine the main models of modern art therapy based on spiritual support: Model of the continuum of expressive therapy; Recovery model; Body mind model in art therapy. An important task today is to find effective tools for art-therapeutic work and create programs of spiritual support for patients, which, of course, is a promising area of ​​further research.
Art therapy as a method of spiritual support for patients in clinical practice
Keywords: арт-терапія; духовна підтримка; клінічна психологія; страждання; травма; 159.9: 615.851.82