Тенденції наукових досліджень спортсменок в аспекті статевих особливостей - Рода, О.; Маріонда, І.; Roda, O.; Marionda, I. (Східноєвропейський національний університет ім.Лесі Українки, 2012)
Сучасний спорт вимагає від спортсменів виконання тренувальних навантажень великого об’єму та інтенсивності, що часто призводить до перевтоми й завершення спортивної кар’єри. Досить давно виникла потреба в розв’язанні проблеми, яка стосується роботи тренера та тренувальноо процесу жінок-спортсменок у зв’язку із фізіологічними особливостями. У статті розглянуто наукові дані щодо тренувального процесу спортсменів з урахуванням статевих особливостей. Наведено специфіку тренувального процесу жінок. Визна-чено фізіолічні та біохімічні показники впливу спортивного тренування на стан різних систем організму спортсмена. Навантаження, які застосовуються в тренуванні, поділяються на такі режими: аеробний відновлювальний, аеробний розвивальний, змішаний, анаеробний. Залежно від вибраного методу тренування потрібно дотримуватися визначеної послідовності у виборі способу збільшення напруженості навантажень у тому чи іншому режимі, у жінок важливим складником тренувального процесу є врахування біологічного циклу Modern sport requires athletes to perform large volume of training load and intensity, which often leads to fatigue and end of athletic career. Quite a long time was needed to solve problems relating to work and coach training process of female athletes in connection with physiological characteristics. The article reviews scientific information about athletes training process, acording to their sex peculiarities. The women’s training process is submitted in the article . The physiological and biochemical indices of sports training impact on the status of sportsmens’various systems are defined. The loads using in the trainings are divided into the following profiles: restoring aerobic, aerobic developmental, mixed anaerobic. Depending on the method of training is necessary to follow a certain sequence in choosing ways to increase tension loads in either mode. The account of biological cycle is important part of the women’s training process.
Sportswomen Research Trends in Terms of Gender Specific
Keywords: біологічний цикл; статеві особливості; тренувальний процес; варіабельність серцевого ритму; biology cycle; sex peculiarities; training process; heart rate variability