Психологічні особливості переживання самотності в юнацькому віці в період війни - Зінчук, Богдан Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Здійснено теоретичний аналіз наукових статей, монографій, окремих досліджень американських, британських та українських вчених. Проведено емпіричне вивчення психофізіологічних особливостей темпераменту, рівня комунікабельності, рівня соціальної фрустрації та особливості суб’єктивного переживання самотності здобувачів освіти закладів вищої освіти. Зважаючи на отримані дані вказано на важливість розробки та впровадження тренінгових заходів щодо розвитку навичок міжособистісної взаємодії здобувачів закладів вищої освіти. Теоретичне значення роботи полягає в огляді провідних досліджень самотності та особливостей функціонування імунної системи, які вказують на загрозу розвитку запальних процесів та депресивних станів як наслідок відсутності психокорекційного втручання на ранніх стадіях суб’єктивного переживання самотності особистістю. Практичне значення дослідження полягає у тому, що отримані результати можуть бути використанні для налагодження якості міжособистісної взаємодії серед здобувачів закладів вищої освіти, що передбачає підвищення ефективності навчального процесу, ріст професійної самосвідомості та покращення якості життя загалом.
Keywords: соціальна самотність; емоційна самотність; соціальна фрустрація; міжособистісна взаємодія