Державна політика у сфері національно-патріотичного виховання молоді - Шварцкоп, Вікторія Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню державної політики України у сфері національно-патріотичного виховання молоді в умовах сучасних безпекових, соціокультурних та інформаційних викликів. У роботі здійснено комплексний аналіз теоретичних засад – соціологічних, педагогічних управлінських і суспільної ролі національно-патріотичного виховання як чинника формування громадянської ідентичності, соціальної згуртованості та стійкості української державності. У даній науковій роботі визначено сутність і зміст національнопатріотичного виховання в контексті державної молодіжної політики, окреслено місце у системі публічного управління. Проаналізовано основні нормативно-правові акти, стратегії та державні програми у сфері національно-патріотичного виховання молоді, зокрема Стратегію національно-патріотичного виховання,концептуальні документи у сфері освіти, молодіжної та безпекової політики.Окрему увагу приділено аналізу інституційного механізму реалізації державної політики національно-патріотичного виховання, ролі органів державної влади, органів місцевого самоврядування, закладів освіти та інститутів громадянського суспільства. У роботі проаналізовано значення медіаосвіти та медіаграмотності як інструменту протидії дезінформації й інформаційним загрозам у процесі формування патріотичної свідомості молоді. На основі узагальнення наукових джерел і нормативних документів виявлено основні проблеми реалізації державної політики у сфері національно-патріотичного виховання.
Keywords: державна політика; національно-патріотичне виховання; молодь; громадянська ідентичність; медіаграмотність; військово-патріотичне виховання; громадянське суспільство