Роль фізичної культури у формуванні валеологічних знань учнів молодшого шкільного віку - Дмитрук, В.; Dmytruk, V. (Східноєвропейський національний ініверситет ім. Лесі Українки, 2012)
Погіршення здоров’я школярів залежить від недостатнього рівня грамотності з питань збереження й зміцнення здоров’я учнів, їхніх батьків та педагогів. Тому потрібно виховувати в учнів відповідальність за своє здоров’я та надати їм можливість скористатися здоров’язберігальними програмами. Слід навчити школярів елементарних вправ, що сприяють профілактиці порушень серцево-судинної й дихальної систем, порушення постави, зору, плоскостопості. На сьогодні доведена необхідність валеологічного виховання – формування здорового способу життя дітей. Валеологія та фізична культура відображають природно детерміновані правила наявних оздоровчих напрямів. Фізична культура створює умови для формування в учнів ціннісних орієнтацій щодо культури здоров’я й здорового способу життя, виховання потреби та звички займатися фізичною культурою й спортом, прагнення досягати оптимального рівня особистісного здоров’я. У зв’язку з проблемами механізмів фінансування, підготовки кадрів, створення матеріально-технічної бази в більшості шкіл обов’язкові уроки фізичної культури не можуть повністю компенсувати дефіцит рухів. Завдання оволодіння фізкультурними знаннями та розвитку фізичного потенціалу учнів змушує шукати нове розв’язання питання організації фізичного виховання в школі. Worsening of health of pupils depends on an insufficient level of literacy on the questions of keeping and strengthening health of pupils, their parents and teachers. It is therefore necessary to teach pupils responsibility for their health and give them opportunity to take advantage of health-programs. It is needed to teach elementary school exercises that help to prevent disorders of cardiovascular and respiratory systems, incorrect posture, vision, flat-footedness. Today, the need to prove valeological education promotion of healthy lifestyles of children. Valeology and physical education courses are determined by the rules that reflect current fitness trends. Physical culture creates conditions for the formation of students’ cultural value orientations with respect to health and healthy living, education needs and habits to engage in physical culture and sport, desire to reach an optimal level of personal health. In connection with the problems of financing mechanisms, training, material and technical base in most schools, mandatory physical education classes can not fully compensate for the lack of movement. The task of mastering physical culture knowledge and development of physical potential of students makes us search for a new solution to organization of physical education in schools.
Role of Physical Culture in Formation of Valeologic Knowledge Among Junior Pupils
Keywords: фізична культура; валеологічні знання; школярі; physical culture; knowledge valeological; schoolchildren