Шкільництво та педагогічна думка в Європі доби Просвітництва (XVII-XVIII ст.) - Глущук, Анастасія Андріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Наукова робота присвячена дослідженню шкільництва та педагогічної думки в Європі в добу Просвітництва. Магістерська робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та літератури. У вступі визначається актуальність теми, об’єкт, предмет та завдання дослідження, методи та практичне значення отриманих результатів. Об’єктом дослідження є культурно-освітні процеси в Європі в добу Просвітництва. Предметом дослідження визначено новаторські педагогічні ідеї та особливості організації шкільництва в Європі в добу Просвітництва. Мета дослідження: з’ясувати сутність новаторських педагогічних ідей та дослідити розвиток шкільництва в Європі доби Просвітництва (XVII-XVIIIст.). У першому розділі здійснено огляд історіографії та джерел дослідження. Другий розділ присвячено дослідженню педагогічних ідей в Європи доби Просвітництва: представлено новаторські педагогічні ідеї відомих просвітителів та методику навчання і виховання. У третьому розділі досліджується типологія шкіл та організація шкільництва в Європі в добу Просвітництва. Також було визначено професійні стандарти вчителя та вимоги до навчальних матеріалів. За результатами роботи зроблено відповідні висновки. Узагальнено, що Просвітництво стало Добою розуму, коли на зміну схоластичним методам пізнання приходить пріоритет знань. Новаторські педагогічні підходи сприяли освітнім реформам та трансформації шкільництва. Педагогічні концепції Просвітництва були спрямовані на всебічний розвиток людини. Вони підкреслювали важливість інтелектуального, морального та фізичного виховання, а заклади освіти ставали справжніми осередками інтелектуального життя. Доба Просвітництва ознаменувалася переосмисленням ролі вчителя: з простого ретранслятора знань він перетворився на вихователя і наставника, який формує всебічно розвинену особистість учня, поєднуючи індивідуальний підхід до навчання з високими моральними стандартами.
Keywords: Просвітництво; педагогічна думка; просвітителі; методика навчання; виховання; професійні стандарти вчителя