Силові характеристики скорочення m.gastrocnemius у алкоголізованих щурів за умов унілатеральної васкулярної ішемії - Мельничук, О. А.; Мотузюк, Олександр Петрович; Melnychuk, O. A.; Motuziuk, Oleksandr P. (Тернопільська державна медична академія ім. І. Я. Горбачевського, 2013)
Під час ізометричного скорочення ішеміїзованих скелетних м’язів у алкоголізованих щурів спостерігається загальне обмеження силової продуктив-ності та зміна динаміки скорочення. Ці зміни асоційовані із бінарним впливом ішемічного синдрому та алкогольної інтоксикації. Проявом функціональних обмежень є неспроможність адекватної реалізації м’язом стимуляційних под-разнень і скорочення періоду стаціонарного рівня утримання сили, тому ком-пенсаторним механізмом, що запобігає втраті сили в цих умовах є тремор та зменшення піку ізометричного максимуму.
Keywords: васкулярна ішемія; скелетні мязи; сила скорочення; алкоголь