Психологічні особливості впливу негативного дитячого досвіду на життя в дорослому віці - Грищук, Ірина Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню глибокого та багатогранного впливу негативного дитячого досвіду (НДД) на психологічне функціонування особистості в дорослому віці. У центрі уваги − вивчення того, як ранні травматичні події, емоційне нехтування, фізичне або психологічне насильство, нестача підтримки чи безпечного середовища у дитинстві формують внутрішній світ людини, її емоційні реакції, міжособистісні стосунки, самооцінку та життєві сценарії. Мета дослідження − виявити ключові психологічні механізми, через які негативний дитячий досвід впливає на доросле життя, а також окреслити можливі шляхи корекції та психотерапевтичної підтримки для осіб, які мають такий досвід. Методологія даного дослідження полягає в теоретичному аналізі наукових джерел з психології розвитку, травматології, нейропсихології та психотерапії. Емпіричне дослідження із застосуванням психодіагностичних методик (наприклад, тестів на рівень тривожності, самооцінки, емоційної регуляції). Якісні інтерв’ю з учасниками, які мають досвід негативного дитячого досвіду, з метою глибшого розуміння їх життєвих наративів.В дослідженні встановлено, що негативний дитячий досвід часто призводить до формування дезадаптивних переконань, емоційної нестабільності, труднощів у побудові довірливих стосунків. Виявлено зв’язок між дитячими травмами та схильністю до депресивних станів, тривожних 6 розладів, проблем із самоідентифікацією. Описано захисні фактори, які можуть зменшити негативний вплив негативного дитячого досвіду − зокрема, наявність підтримуючих дорослих, розвиток емоційної грамотності, участь у терапевтичних програмах.Результати дослідження можуть бути використані у практиці психологічного консультування, психотерапії, освітніх програмах для фахівців, а також у розробці профілактичних заходів, спрямованих на підтримку дітей у кризових ситуаціях. Ця робота є внеском у розуміння довготривалих наслідків дитячих переживань та підкреслює важливість раннього втручання, емпатійної підтримки та психоосвітньої роботи з дорослими, які прагнуть зцілення та особистісного зростання
Keywords: негативний дитячий досвід; психічна грамотність; травма; психосоматичні прояви; психічне здоров′я; прив′язаність