Українська діалектологія - Нестерчук, Оксана Григорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
У навчальному посібнику кожну тему представлено окремим заняттям відповідно до програми навчального курсу «Українська діалектологія». До матеріалу запропоновано теоретичний матеріал та план практичних занять, питання для самоконтролю. Дібраний матеріал, ілюстровано діалектними текстами, реченнями, окремими словами, що записані від респондентів певної говірки фонетичною транскрипцією. Структура практичних занять включає крім теоретичної частини, практичну – виконання письмових та усних вправ, опитування, роботи з лексикографічними джерелами, презентацій, інтерактивного спілкування, дискусій, що допомагає засвоїти знання про фонетичну транскрипцію, визначити фонетичні, лексичні, морфологічні, словотвірні та інші відмінності від літературної мови. Приклади включають зразки українських говірок усіх наріч української мови, взяті зі збірників та експедиційних записів, які репрезентують усі говори нашої мови. Здобувачам освіти запропоновано словник діалектологічних термінів; рекомендований список літератури, лінгвістичних атласів, діалектних словників; вміщено карту говорів української мови.
Keywords: наріччя; говори; говірка; фонетичні відмінності; семантичні відмінності; словотвірні відмінності; морфологічні відмінності; лексичні відмінності; 811.161.1’28(07)