Особливості тренування студентів-волейболістів із різною фізичною підготовкою - Вольчинський, Анатолій; Ковальчук, Андрій; Vol’chinskiy, Anatoliy; Kovalchuk, Andrii (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Важлива умова в сучасному волейболі – не лише зростаюча інтенсивність гри, а й універсальність гравців, що обумовлено виконанням різних ігрових функцій, які вимагають відповідного рівня фізичної підготовки, що є фундаментом технічної й тактичної підготовки. Постійне підвищення вимог до рівня спортивної майстерності волейболістів змушує тренерів до пошуку способів підвищення ефективності навчально-тренувального процесу. У статті визначено методологію застосування окремих вправ для поліпшення основних фізичних якостей студентів. Досліджено рівень розвитку основних рухових якостей студентів різної спортивної підготовленості та чинники, що визначають фізичні здібності волейболістів. Рекомендовано вправи, які ефективно вдосконалюють швидкісні здібності, швидкісно-силову підготовку, гнучкість, загальну витривалість, координаційну здібність. Отримані результати про фізичну підготовленість студентів можуть бути використані як критерії для комплексного оцінювання розвитку фізичних якостей при відборі для комплектування команд. In modern volleyball, important condition is not only increasing the intensity of the game, but the versatility of the players. This is due to the execution of various game features that require appropriate level of fitness and is the foundation of technical and tactical training. The further requirements of volleyball’s sportsmanship forces coaches to find ways to improve teaching - training process. The article outlines a methodology of specific exercises to improve basic motor skills of students of various sports and fitness factors that determine the physical abilities of volleyball. Recommended exercises that effectively improve the speed capabilities, speed-strength training, flexibility, overall endurance, coordination capability. The results of the physical fitness of students can be used as criteria for a comprehensive evaluation of physical properties in the selection of teams for acquisition.
Features of Training of Students-volley-ballers with Different Physical Preparation
Keywords: волейбол; гравці; спортивне тренування; рухові якості; volleyball players; sports training; motor quality