Особливості локальної десинхронізації/синхронізації електричної активності мозку людини в діапазоні альфа-ритму під час пред’явлення облич із емоційною експресією - Абрамчук, Ольга Миколаївна; Матерна, Ольга Ярославівна; Abramchuk, Olha M.; Materna, Olha Ya. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2011)
Вивчались нейрофізіологічні механізми локальної десихронізації/синхронізації електричної активності мозку у людей при пред’явленні емоційно значущих стимулів в діапазоні альфа-ритму та основних підритмів (α1, α2, α3). Біоелектрична активність кори головного мозку досліджувалась за допомогою апаратно-програмного комплексу „НейроКом”. Значення ERD/ERS були визначені для альфа-діапазону за W. Klimeshom. Показано, що в межах альфа-ритму у випадку демонстраціїї зображень позитивного характеру переважали процеси синхронізації альфа-ритму; при пред’явленні облич з негативними емоціями, у більшості відведень фіксувалися процеси десинхронізації. Було встановлено, що достовірні зміни локальної синхронізації/десинхронізації електричної активності головного мозку спостерігалися при пред’явлені облич з позитивною емоційною експресією у α2-піддіапазоні, порівняно з подачею стимулів негативної валентності.

The neurophysiological mechanisms of event-related desynchronization/synchronization (ERD/ERS) of human brain electric activity in the range of alfa-rythm and basic subrythms were studied by presentation of emotionally meaningful stimuli. Cortex bioelectric activity was investigated by means of "Neurocom" hardware-software complex. The ERD/ERS significance was defined for alfa range according to W. Klimesh. It was shown that the processes of alfa-rhythm synchronization prevailed within the alfa-range during the presentation of positively coloured images; during demonstration of faces with negative emotions, the processes of desynchronization are mainly registered. It was ascertained that the reliable changes of local synchronization/desynchronization of cortex electric activity were observed during presentation of faces with positive emotional expressions in alfa2-subrange, in comparison with the presentation of negative valency stimuli.
Special feature of event-related desynchronization/synchronization of human brain electric activity in the range of alfa-rythm by presenting emotionally meaningful stimuli
Keywords: альфа-ритм; alfa-rhythm; десинхронізація; desynchronization; синхронізація; synchronization; емоції; emotions