Історія первісного суспільства та Стародавнього Сходу - Білик, Вікторія Андріївна; Bilyk, Viktoriia A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Робоча програма нормативної навчальної дисципліни «Історія первісного суспільства та Стародавнього Сходу» для студентів спеціальності історія та музеєзнавство денної форми навчання. Програмою передбачено формування у студентів ґрунтовних знань про основні етапи становлення і розвитку людського суспільства та перших держав у східному регіоні, особливості їх політичного, соціально-економічного та культурного функціонування. Для цього необхідно простежити основні напрямки еволюції людини та суспільства; розглянути механізми формування соціальних інститутів первісності на певних етапах історичного розвитку; з’ясувати основні чинники формування, функціонування та еволюції стародавніх цивілізацій, виявити їх особливі риси та взаємозв'язки.

The program provides formation of students' fundamental knowledge about the basic stages of formation and development of human society and the first states in the East, peculiarities of their political, socio-economic and cultural function. It is necessary to trace the main directions of evolution of man and society; consider mechanisms of formation of social institutions in certain primitive stages of historical development; find out the main factors in the formation, operation and evolution of ancient civilizations, to identify their special features and relationships.
History of Primitive Society and the Ancient East
Keywords: антропогенез; Human evolution; соціогенез; sotsiogeneza; первісне суспільство; primitive society; стародавній схід; Ancient East; деспотія; despotism; держава; state