Гра слів у кінофільмах з субтитрами (на прикладі ситкому "Друзі") - Бойчук, Катерина Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Дипломна робота присвячена комплексному дослідженню проблематики перекладу гри слів серіалів, на прикладі ситкому «Друзі». У роботі визначено сутність і основні характеристики гри слів, а також особливості її реалізації у контексті субтитрування, яке відіграє важливу роль у передачі комічного ефекту та забезпеченні адекватного сприйняття аудиторією. Проведений аналіз виявив низку труднощів, пов’язаних із передачею гри слів у субтитрах, зумовлених лексико-семантичними, фонетичними та культурними відмінностями між англійською та українською мовами. Робота містить детальний аналіз методів перекладу гри слів у субтитрах, зокрема методів заміни, компенсації, калькування та поєднання заміни з елементами калькування. Досліджено специфіку перекладу гри слів у кінематографі, розкрито сутність і жанрові особливості ситкому, а також проведено аналіз основних персонажів серіалу «Друзі» та їх ролі у створенні комічних ситуацій. У результаті дослідження виявлено основні проблеми, що виникають під час перекладу гри слів, та досліджено вплив культурних аспектів на цей процес. Наукова новизна роботи полягає у вивченні специфічних проблем перекладу гри слів в українському контексті, з урахуванням особливостей української мови та культурного середовища. Практичне значення дослідження полягає в розробці рекомендацій щодо вдосконалення перекладу гри слів у субтитрах, зокрема через створення спеціалізованих глосаріїв культурно маркованих термінів, упровадження методології адаптації омонімії та схожого звучання, а також використання контекстуальних пояснень у субтитрах. Запропоновані рекомендації можуть бути застосовані для підвищення якості перекладу субтитрів до ситкомів, що сприятиме збереженню комічного ефекту оригіналу та забезпеченню адекватного сприйняття гумору українською аудиторією.
Keywords: гра слів; субтитрування; переклад; ситком; «Друзі»; комічний ефект; адаптація; культурні аспекти