Локачинське газове родовище: ретроспективний аналіз функціонування, перспективи розвитку - Міщенко, Олена Віталіївна; Пельц, Андрій Віталійович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті розглянуто геологічні передумови формування та функціонування Локачинського газового родовища. Ретроспективний аналіз показників функціонування Локачинського газового родовища засвідчує, що найбільший об’єм видобутого газу фіксувався у 2003 р., коли було введено в експлуатацію повноцінне устаткування для очистки газу. Нині показники видобутку газу більш, ніж у 3 рази менші, що частково пояснюється завищеними даними під час геологічної розвідки. Аналіз екологічної ситуації району дослідження показав, що Локачинське газове родовище, яке належить ПАТ "Укргазвидобування", є одним з основних забруднювачів повітря в області. В умовах необхідності забезпечення енергонезалежності країни та подальшого використання Локачинського газового родовища доцільно запровадити систему заходів щодо підвищення ефективності видобутку газу та при цьому зменшення забруднюючого впливу на навколишнє середовище.
Keywords: Локачинське газове родовище; енергоефективність; екологічний стан