"Перевтілення" : живопис у змішаній техніці - Куцик, Юлія Юріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню етнотематики в українському живописі як виразника національної ідентичності, культурної пам’яті та духовної традиції. Особлива увага зосереджена на образі жінки як берегині роду, зображенні українського національного костюма, символіці орнаменту в контексті історичного і сучасного мистецького дискурсу. Кваліфікаційна робота складається із двох частин: теоретичної (пояснювальної записки), що складається із вступу, двох розділів, загальних висновків, списку використаних джерел і додатків та практично виконаної картини в змішаній техніці станкового олійного живопису під назвою «ПЕРЕВТІЛЕННЯ». Перший підрозділ зосереджений на образі української жінки як сакральної постаті та носійки культурної спадщини. Проаналізовано трансформацію архетипу жінки-берегині від давньоукраїнських уявлень до сучасного мистецтва. Розкрито значення жіночого образу у формуванні візуального наративу української культури, розглянуто приклади з мистецтва 1990-х років та сучасних художніх практик, де жінка виступає не лише як мати чи покровителька, а і як символ внутрішньої сили та ідентичності народу. У другому розділі проаналізовано історичні аспекти зображення національного вбрання у творах українських художників. Висвітлено роль костюма як соціального маркера, символу етнічної приналежності та візуального коду культури. У розділі досліджено особливості кольорової символіки, композиційних рішень та орнаментальних мотивів у портретному, жанровому і пейзажному живописі. Третій підрозділ присвячений аналізу символіки орнаменту в українському традиційному костюмі. Вивчено сакральні функції орнаменту, його значення як носія міфологічних та космогонічних уявлень. Деталізовано значення основних мотивів – Світового Дерева, птахів, вінків – та їхній зв’язок із уявленнями про життя, смерть, родючість і захист. Практична частина кваліфікаційної роботи передбачає створення авторської картини під назвою «Перевтілення» у змішаній техніці олійного живопису на полотні розміром 160×80 см. Робота є візуальним втіленням ідей, досліджених у теоретичній частині. Композиція зображає чотири жіночі постаті різного віку, що символізують циклічність життя та духовний зв’язок поколінь. Техніка виконання практичної роботи поєднує елементи декоративного живопису з акцентом на стилізацію форм. Використання декоративної стилізації дозволило вільно інтерпретувати форми, зберігаючи при цьому символічний зміст. Жіночі фігури мають перебільшені пропорції: великі руки, менші голови, стилізовані обличчя, що надає образам символічного значення. Одяг та вишивка відтворені на основі реального українського вбрання, що підкреслює національний колорит. Кваліфікаційна робота поєднує дослідницький та творчий підходи, розкриваючи роль етнічних елементів у формуванні національної ідентичності через мистецьке бачення. Робота може бути корисною для мистецтвознавців, художників, культурологів та всіх, хто цікавиться українською культурною спадщиною. Згідно поставлених завдань за результатами роботи зроблено висновки щодо розвитку даного напряму в сучасному живописі.
Keywords: жінка; колір; олія; фактура; живопис; гармонія