Підвищення рівня рухової активності та зміцнення здоров’я старшокласниць у процесі занять аквааеробікою - Бєлікова, Наталія; Шнит, Інна; Belikova, Natalia; Shnit, Inna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Останнім часом простежено стійку тенденцію до зниження рівня рухової активності та погіршення стану здоров’я учнівської молоді. Перспективним напрямом розвʼязання цієї проблеми є використання в процесі фізичного виховання учнів популярних видів рухової активності. Сучасні молоді дівчата виокремлюють заняття аквааеробікою поряд з іншими видами рухової активності. Мета дослідження – визначити стан рухової активності старшокласників та обґрунтувати можливості засобів аквааеробіки для підтримання певного рівня рухових якостей і фізичного розвитку дівчат старшого шкільного віку. Методи дослідження – загальнонаукові (аналіз, синтез, систематизація); контент-аналіз, соціологічні методи (анкетування, опиту- вання). Установлено, що в межах норми рухової активності (8–12 годин на тиждень) достатньо рухаються лише 23,4 % школярів. Серед чинників, які заважають старшокласникам мати достатню рухову активність, домінують висока насиченість шкільних навчальних програм, поглинання добового бюджету часу роботою з комп’ютером або іншими ґаджетами. Хотіли б урізноманітнити уроки фізичної культури новими видами спорту 65,3 % учнів. До спортивних інтересів дівчат потрапляє аквааеробіка. Бажання займатись аквааеробікою в позаурочний час виявило 32 % старшокласниць. Упровадження аквааеробіки на урочних та позаурочних заняттях зі старшокласницями спроможне підвищити рівень їхньої рухової активності та підняти інтерес до фізичної культури.Relevance. Recently, there has been a steady trend of declining physical activity and deteriorating health among young students. A perspective direction for solving this problem is using popular types of physical activity in the movement education of students. Modern young girls distinguish aqua aerobics along with other types of physical activity. The Purpose of the Study – to determine the state of motor activity of high school students, to substantiate the opportunities of aqua aerobic technics, and to maintain a certain level of motor skills and physical development of girls of senior school age. The Methods of the Study – general scientific methods (analysis, synthesis, systematization); content analysis, sociological methods (questionnaires, surveys). It was found that only 23,4 % of high school children move sufficiently within the motor activity norm (8–12 hours per week). Factors that prevent high school students to have sufficient physical activity include high saturation of school curricula and inefficient allocation of daily time to your computer or other gadgets. 65,3 % of students would like to diversify physical activity lessons with new sport types. Aqua aerobics is one of the sports interests of girls. 32 % of high school girls expressed a desire to do aqua aerobics in extracurricular activities. The introduction of aqua exercises in class and extracurricular activities with high school students can increase their level of physical activity and raise interest in physical culture.
Increasing the Level of Motor Activity and Health Promotion of High School Students during Aqua Aerobics Training
Keywords: учні; аквааеробіка; старшокласниці; рухова активність; мотивація; здоров’я; Students; Aqua aerobics; High school students; Physical activity; Motivation; Health