Циркулярна модель як інноваційна система відновлення конкурентоспроможності регіонів і територіальних громад в Україні у воєнний і повоєнний періоди - Павліха, Наталія Володимирівна; Корнелюк, Ольга Антонівна (Національний університет водного господарства та природокористування, 2023)
У статті систематизовано теоретичні аспекти дослідження конкурентоспроможності регіонів та територіальних громад. Обґрунтовано необхідність запровадження інноваційної циркулярної моделі для відновлення конкурентоспроможності у воєнний та повоєнний періоди. Проаналізовано концептуальні засади та бізнес-моделі розвитку циркулярної економіки як основи для формування регіональних стратегій. Виділено переваги та можливості запровадження циркулярної моделі для розвитку регіонів і територіальних громад, серед яких підвищення ресурсоефективності, створення умов для інклюзивного сталого розвитку, зростання зайнятості і зменшення негативного впливу на довкілля. Циркулярна модель відновлення конкурентоспроможності регіонів та територіальних громад передбачає системний підхід і взаємодію влади, бізнесу, громадських організацій та населення. Основними принципами такої моделі є участь усіх зацікавлених сторін, створення кругового економічного циклу, розвиток інноваційних галузей, зелена трансформація, залучення іноземних інвестицій, забезпечення соціального включення та інклюзії.
Keywords: конкурентоспроможність; територіальна громада; регіон; регіональна економіка; циркулярна економіка; інноваційна система; R1; P28; 338.124.4:351.778(477)(094)