Реалiзацiя STEM-пiдходу під час навчання iнформатики на прикладi розробки пристрою для демонстрації впливу глобального потепління на клімат та екосистеми - Чигирин, Василь Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Представлено методичні аспекти STEM-пiдходу під час навчання iнформатики на прикладi розробки пристрою для демонстрації впливу глобального потепління на клімат та екосистеми. Визначено, що ефективне викладання цієї теми залежить від вдало обраних педагогічних стратегій, таких як використання практичних прикладів, проєктних методів та інтеграція міждисциплінарних підходів. Досліджено інструменти та програмні рішення, які сприяють запровадженню STEM-технологій. Створено навчальний STEM-проєкт, де були розглянуті популярні платформи Arduino та Micro:bit, оскільки вони відзначаються доступністю, низькою вартістю, широкою підтримкою бібліотек, відкритим кодом та активною спільнотою розробників. На основі Arduino розроблено пристрій для демонстрації впливу глобального потепління на клімат та екосистеми, що складається з плати Arduino Uno, датчика температури та вологості DHT11 або DHT22, LCD дисплею (16x2) або світлодіодів для індикації. Проєкт є частиною модулю «Мова програмування і структури даних» для профільних класів і включає 9 основних тем. Його впровадження відбулося у приватній «Всеукраїнській мережі сучасних курсів програмування для дітей віком від 10 до 17 років HACK IT STUDIO».
Keywords: інформатика; Stem-технології; проєкт; здобувачі освіти