Фізична реабілітація як базова складова лікування та реабілітації жінок, хворих на гонартроз ІІІ рентгенологічної стадії - Андрійчук, Ольга Ярославівна; Andriіchuk, Olga Ya. (Харківський національний педагогічний університет ім. Г. С. Сковороди., 2012)
Наведено дані щодо програм реабілітації жінок, хворих на гонартроз ІІІ рентгенологічної стадії. Проаналізовано зміни показників вираженості больового відчуття, ранкової скутості, больового індексу та амплітуди рухів в суглобах у пацієнток. У дослідженні брали участь 132 пацієнтки. Як показник амплітуди рухів в колінному суглобі використовували дані щодо активного розгинання. Тестування проводилось через три місяці та шість місяців. Досліджували та визначали больовий індекс при пасивних і активних рухах в коліні. Запропоновано комплексну програму фізичної реабілітації. Програма включала лікувальну фізичну культуру, лікувальний масаж, механотерапію, фізіотерапію, дієтотерапію, психологічну підтримку та освітні програми. Реабілітація за авторською програмою встановила позитивні зміни інтенсивності больових відчуттів, вранішньої скутості, больового індексу та амплітуди рухів в коліні. The rehabilitations of women, patients given in relation to the programs are resulted, on gonarthrosis to the roentgenologic stage. The changes of indexes expressed of the pain feeling are analysed, morning constraint, pain index and amplitude of motions in joints for patients. 132 patients took part in research. As an index of amplitude of motions information of the active unbending was utillized in a knee-joint. Testing was conducted in three months and six months. Probed and determined a pain index at passive and active motions in a knee. The complex program of physical rehabilitation is offered. The program included a medical physical culture, massotherapy, mechanotherapy, physiotherapy, dietotherapy, psychological support and educational programs. Rehabilitation on the author program set positive changes intensity of the pain feelings, morning constraint, pain index and amplitude of motions, in a knee.
Physical rehabilitation as the base component of treatment and rehabilitation women sick with gonarthrosis of the third radiological stages of disease
Keywords: гонартроз; фізична реабілітація; біль; скутість; gonarthrosis; physical rehabilitation; pain; constraint