Чи існувало «остаточне вирішення» польського питання? Ставлення до поляків у програмі та діяльності українського визвольного руху 1920–1950-х років - В’ятрович, Володимир; Vyatrovich, V. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У статті розглянуто ідеологічні та програмні положення ОУН, які формували ставлення українського підпілля до поляків. Стверджено безпідставність тез про полонофобію як основу ідеології українського націоналізму, спростовано поширений у польській історіографії міф про наказ керівництва українського підпілля щодо загального винищення польського населення. Автор обґрунтовує неприйнятність використання юридичного терміна «геноцид» для характеристики протистояння, називаючи події в 1942–1947 рр. польсько-українською війною. The article analyses ideological statements given in programs of the OUN, which were to form attitude of the Ukrainian underground toward Polish people. It shows that theses about Polonophobia as a basis of Ukrainian nationalism are invalid. The myth about an order to exterminate totally Polish population given by the Ukrainian underground’s leaders is disproved. The author explains why it is unacceptable to use legal term «genocide» towards the conflict, calling events of 1942−1947 «Polish-Ukrainian War».
There was a «Final Solution» of the Polish Question? The Attitude of the Poles in the Program and Activities of the Ukrainian Liberation Movement of the 1920−1950’s
Keywords: ОУН; УПА; програма; польсько-українська війна; геноцид; OUN; UPA; program; Polish-Ukrainian war; genocide