Теорія та методологія історії - Бондаренко, Геннадій Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2011)
Посібник висвітлює питання теорії та методології історичного пізнання. У ньому уміщено програму курсу „Теорія та методологія історії”, питання та тестові завдання для перевірки знань, основний теоретичний матеріал, словник понять і категорій. У посібнику особлива увага акцентується на взаємозв’язку понять і категорій історичного пізнання. Здійснено спробу скласти термінологію так, щоб фахівці-історики могли контактувати, використовуючи зрозумілу їм наукову мову. Для студентів, аспірантів, учителів, викладачів історичних дисциплін.
Keywords: історичне пізнання; історичний процес; джерела; бібліографія історична; історіософія; досвід; закономірність; культура; свідомість; історизм; дві сторони історії; історичне мислення; факти; буття; воля; доля; дійсність; істина; краєзнавство; проблеми періодизації