Applying Alternatives to Detention of Foreigners in Poland (2014-2015) - Kosińska, A.; Sieniow, T.; Косинська, А.; Сєньов, Т. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
The above findings from the monitoring confirm that the provisions implementing alternatives to detention into Polish law are not a dead letter. The Polish Border Guard regularly resorts to the new measures safeguarding the procedure and in most cases the alternative measures serve their purpose. Thanks to the introduction of alternatives to detention many foreigners, including many families with children, have avoided the traumatic effects of deprivation of liberty. From the court practice it emerges that some courts also noticed the possibility to disregard the Border Guard’s motions and order alternatives to detention. The fact that this mechanism is rarely applied seems to be caused, in our view, by the fact that the Border Guard prepares the motions to place a foreigner in a guarded centre in a very solid way. У статті проаналізовано положення польського законодавства щодо запровадження альтернатив ув'язненню затриманих іноземців. Автори стверджують, що результати моніторингу цього питання підтверджують, що ці ініціативи не є «мертвим законом». Польська прикордонна служба регулярно звертається до нових заходів, які передбачені у зв’язку із процедурою затримання іноземців, і в більшості випадків альтернативні заходи досягають мети. Завдяки впровадженню альтернатив для затримання багато іноземців, у тому числі багато сімей з дітьми, уникли негативних наслідків позбавлення волі. Аналіз моніторингу судової практики показує, що деякі суди вважають можливим відкоригувати дії Прикордонної служби та застосовувати альтернативи затриманню. Той факт, що цей механізм застосовується рідко, на думку авторів, викликаний тим, що Прикордонна служба готує звернення щодо розміщення іноземця в охоронюваному центрі досить фундаментально. Застосовуючи законодавство про міграцію щодня і маючи більше часу, ніж суд, для підготовки запиту про розміщення іноземця в охоронному центрі, Прикордонна служба має явну перевагу перед судом. Суд, маючи дуже мало часу, доки справа за участі іноземного мігранта знаходиться у їхньому віданні, рідко може дозволити собі засумніватися в правильності звернення Прикордонної служби. Одна з проблем, що вимагає законодавчої ініціативи, полягає в тому, щоб запровадити заборону на адміністративне затримання неповнолітніх іноземців (включаючи неповнолітніх без супроводу).
Застосування альтернатив затриманню іноземців у Польщі (2014-2015 рр.)
Keywords: detention; foreigners; minors unaccompanied; Border Guard; court; Poland; затримання; іноземці; неповнолітні без супроводу; Прикордонна служба; суд; Польща