Особливості перекладу адвербіальних дієслів руху - Яровенко, Л. С.; Yarovenko, L. S.; Кириллова, М. Д.; Kirillova, M. D. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
Проаналізовано парадигматичні та синтагматичні характеристики адвербіальних дієслів руху. Встановленно розходження при перекладі дієслів з експліцитною й імпліцитною семою руху. Переклад на рівні варіантних відповідників домінує при передачі дієслів з експліцитною семою; переклад на рівні контекстуальних замін притаманний дієсловам з імпліцитною семою. Paradigmatic and syntagmatic properties of adverbial verbs of motion were analysed. Differences in conveying verbs with explicit and implicit semes of motion were established. Translation on the level of variational correspondences is predominant when rendering verbs with explicit seme; translation on the level of contextual substitutions is typical of verbs with implicit seme.
Keywords: експліцитна/імпліцитна сема; explicit/implicit seme; варіантний відповідник; variational correspondence; контекстуальна заміна; contextual substitution