Середньополіська говірка у творах Олександра Кулеша: фонетичний рівень - Яворський, Андрій Юрійович; Yavorskyi, Andrii Yu. (Видавничий дім "Гельветика", 2015)
У творах письменника О. Кулеша проаналізовано фонетичні особливості середньополіської говірки, зокрема прокоментовано специфіку рефлексації давніх голосних, відмінності у вживанні приголосних, комбінаторні звукові зміни. Використані автором поліські елементи систематизовано і прокоментовано з погляду походження. З’ясовано специфіку застосування письменником говіркових елементів. О. Кулеш не просто зробив спробу використання окремих діалектизмів чи стилізації під діалектне мовлення. Деякі його твори суціль написані поліською говіркою, яка, по суті, виконує функцію літературної мови. Тексти повно репрезентують українські говірки Середнього Полісся.

Phonetics of Middle-Polissyan dialects, including specificity of long vowels relaxation, particularity of consonants depalatalization, differences in the frequency of certain consonants usage and effects of combinatorial sound change are fully and systematically reflected in the works of Ukrainian writer А. Kulesh. Polissyan elements used by writer are systematized and commented in terms of their origin. The specificity of use of the dialectal elements by the author is indicated. А. Kulesh not only attempted to use certain dialecticism or imitation of dialect speech. Some of his works are written in Polissyan dialect, which essentially serves as a literary language. The texts fully represent the Ukrainian dialects of Middle Polissya.
Middle-Polissyan Dialects in Aleksandr Kulesh's Literary Works: Phonetic Level
Keywords: діалект; середньополіський діалект; діалектизм; голосні фонеми; приголосні фонеми; комбінаторні звукові зміни; dialect; Middle-Polissyan patois; dialect words; vowels; consonants; combinability sound changes