Вплив соціальних мереж на відповідальність у студентської молоді - Харьковська, Варвара Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У дипломній роботі зʼясовано сутність поняття «відповідальність», здійснено теоретико-методологічний аналіз феномену відповідальності у студентський молоді. Розглянуто відповідальність як інтегральну рису зрілої особистості, що виражається в усвідомленні людиною наслідків своїх дій та готовності нести за них відповідальність перед собою та суспільством. Аналізуються особливості формування відповідальності у студентів. Розглянуто особливості формування впливу соціальних мереж на рівень відповідальності у студентської молоді. Аналіз формування відповідального ставлення до життя в умовах інформаційного суспільства. Доводиться думка, на основі проведеного кореляційного аналізу взаємозвʼязку кількості проведеного часу в соціальних мережах і рівня відповідальності в студентів, мають значущій звʼязок. Зокрема, такі фактори, як час, проведений онлайн, прокрастинація, тривога при відсутності доступу до мережі та відволікання від навчання, виявлятимуть негативну кореляцію з більшістю компонентів відповідальності. Час, проведений у соціальних мережах, може як позитивно, так і негативно впливати на розвиток особистісних якостей у студентів. Інфопростір може стимулювати молодь до саморозвитку, креативності та самовираження, але водночас може відволікати, спричиняти прокрастинацію та знижувати рівень відповідальності, яка є ключовою компетенцією для успішного навчання та подальшої професійної діяльності. Ключові слова: відповідальність, формулювання відповідальності, соціальні мережі, прокрастинація, особистісні якості, зріла особистість.
Keywords: відповідальність; формулювання відповідальності; соціальні мережі; прокрастанація; особистісні якості; зріла особистість