Психологічний супровід осіб літнього віку - Кордунова, Наталія Олександрівна; Коrdunova, Nataliia О. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Курс передбачає ознайомлення студентів з основними закономірностями розвитку людини похилого віку, з постарінням населення як демографічним процесом зі всіма його соціальними наслідками; із різноманітністю соціальних, психологічних, медичних та ін. проблем людей похилого віку; з особливостями адаптації до пенсійного періоду життя; з обсягом та можливостями трудової діяльності у похилому віці, у тому числі інтелектуальної та творчої; із використанням залишкових фізичних та інтелектуальних здібностей і низкою інших соціально-психологічних та морально-етичних проблем людей похилого віку. Зміст навчальної програми: 1. Старість і старіння як етап психічного розвитку людини 2. Психологічні особливості соціальної активності особистості на етапі геронтогенезу 3. Гендерні аспекти старіння 4. Пізнавальна сфера людини літнього віку 5. Емоційно-мотиваційні зміни в період старіння 6. Я-концепція в похилому віці 7. Патологія і психопатологія старості 8. Психологічна допомога людям літнього віку 9. Соціальний захист та соціальна допомога людям літнього віку.
Keywords: геронтологія; ейджизм; геронтофобії; адаптивне старіння