Леся Українка в діалозі з Іншим: порушення проблеми - Оляндер, Луїза; Oliander, Luisa. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті на матеріалі листів, віршів Лесі Українки з циклу «Зоряне небо» й «Мелодії», віршів М. Лермонтова та А. Ланге проаналізовано характер її діа- логічних відносин з Іншим. Через діалог реальний і фікційний розкривається художньо-філософський світ поетеси, усвідомлений у контексті національної та європейської гуманістичної думки. Дослідження спирається на методи компа- ративістики та ґадамерівської герменевтики. Завдяки методологічним підходам С. Бураго (Київ) і О. Богданової (Санкт-Петербург), котрі поставили реципієнта в ситуацію спів-мислення з письменником, створюється ефект «живої присут- ності» Лесі Українки-людини в нашій дійсності. В опозиції Я – не-Я (Інший) друга її частина представлена в різновидах Іншого: Інший/Свій, Інший/Чужий та Інший/Ворожий, що впливає на дискурс Лесі Українки. Доведено, що текстам Лесі Українки властиві такі якості, як «текст-повідомлення, текст-розмисли, текст-переживання, текст-читання, текст-єдність, текст-вибір, текст-рішення, текст-життя» (терміни Т. Д. Суходуб). Схарактеризовано специфічні функції інокультурних мовних одиниць в епістолярії поетеси. У компаративному вимірі розглянуто архетипні образи зорі та зоряного неба у віршах Лесі Українки, М. Лермонтова та А. Ланге. Актуалізовано онтологічну проблематику у твор- чості письменниці. The dialogical relations between LesiaUkrainka and Other are analysed on the material of the letters, Lesia Ukrainka’s poems from the series “Zoriane nebo” and “Melodii”, M. Lermontov’s and A. Lange’s poems. Artistic and philosophical world of the poetess, realizing in the contex of the national and European humanist thought, is opened through the real and fictitious dialogue. Investigation is based on compa- rative methods and Gadamer’s hermeneutics. Using methodological approaches of S. Burago (Kуiv) and O. Bogdanova (St. Petersburg) where the recipient is in the situationof co-thinking with the writer, the effect of “live presence” of Lesіa Ukrainka-person in our reality is made. Inopposition I – not I (Other) the second part is presented in Other varieties: Other/Own, Other/Strangerand Other/Hostile that affects the discourse of Lesia Ukrainka. It is proved that Lesia Ukrainka’s texts have such qualitiesas “text-message (co-communication), text-thinking, text-worring, text- reading, text-unity, text-choice, text-decision, text-life” (terms of T. D. Sukhodub). The specific functions of other culture language units in the poetess epistolary are characterized. Archetypal images of the starsand the starrysky in the poems of Lesіa Ukrainka, M. Lermontov and A. Lange are examined in comparative aspect, ontolo- gical problems in the works of the writer are actualized.
Lesia Ukrainka in Dialogue with Other: Problem Formu- lation
Keywords: діалог; антитеза; дискурс; інтенції; парадигма; теза; текст; опозиція Я/Інший, Г.-Ґ. Ґадамер; dialogue; antithesis; discourse; intentions; paradigm; thesis; text; opposition I/Other, G.-G. Gadamer